Wat is privacy in het internet of things?

Steeds meer apparaten communiceren met ontwikkelaars en andere partijen, veelal zonder dat je het doorhebt. PrivacyWijzer is een onderzoeksproject. We halen de verborgen werkelijkheid boven tafel.

Moderne auto’s zijn rijdende computers. Ze verzamelen enorme hoeveelheden persoonlijke gegevens en delen deze met autofabrikanten en andere commerciële partijen. Hoe scherp stuur je door een bocht? Laat je het stuur weleens los? Hoe hard staat je muziek? Opgeteld vertellen alle gegevens meer over jezelf dan je zou denken. Wij willen weten wat er werkelijk wordt verzameld, door wie en wat er met die gegevens gebeurt.

De “smart home” industrie groeit razendsnel, maar is qua privacy vaak ondoordacht ingericht. Allerhande thuisproducten en -diensten staan in toenemende mate in direct contact met internet, maar vaak zonder transparantie over het doel waarvoor gegevens worden verzameld en zonder goede mogelijkheden voor consumenten om hun privacyrechten te kunnen uitoefenen. Effectief wordt aan consumenten die hun huis veiliger of energiezuiniger willen maken een ethisch onverantwoorde keuze voorgelegd. Privacy wordt wisselgeld voor veiligheid en verduurzaming.

Hoeveel stappen zet je per dag? Wat is je hartslag? En wat is de relatie? Wat zegt dat over je stress-niveau? Maak in gedachten eens een koppeling met je surfgedrag of het gebruik van apps. Er zijn slechts enkele datapunten nodig om je persoonlijk leven bloot leggen. Met onze slimme horloges, stappentellers en hoofdtelefoons lopen we naakt door de stad, zonder dat we weten wie dat kan zien. Privacy First leest voor jou de algemene voorwaarden. We zoeken uit hoe data gekoppeld wordt en wat de risico’s zijn van het delen van die gegevens.

We koppelen goedkope en snel geproduceerde technologie aan onze thuisnetwerken. De straat wordt gefilmd met hackbare deurbellen. Er zitten sensoren in toegangspoortjes, reclameborden en lantarenpalen. Vervolgens wordt alles aan elkaar gekoppeld en zonder dat we de gevolgen kunnen overzien. Wie heeft er straks toegang tot dat enorme netwerk van datapunten en waar kan het voor worden gebruikt? Wie hebben er belang bij zo’n oceaan van data? Wij gaan het onderzoeken en publiceren dat hier.

Door jouw tips blijven we vernieuwend. Tip de redactie!
Spaarvarken